Kan een werkgever zijn werknemers verplichten om vakantie op te nemen?

Door de corona-quarantaine is er bij vele bedrijven een terugval van activiteit. Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan een tijdelijke oplossing bieden. Maar wat wanneer de activiteit herleeft en het misschien zelfs druk wordt? Het kan voor de werkgever een goed idee zijn om nu vakantie in te plannen. Maar kan een werkgever werknemers wel verplichten om vakantie te nemen? Sommige werknemers wachten misschien liever om vakantie te nemen zodra de quarantainemaatregelen worden verlicht...

Een werkgever kan werknemers niet verplichten om vakantie te nemen op een tijdstip dat hem goed uitkomt. De werknemer kan evenmin eenzijdig het tijdstip van zijn of haar vakantie opleggen aan de werkgever.

Wat als?

De werknemer had reeds vakantie geboekt die nu samenvalt met de Coronacrisis. Wettelijk gezien blijft deze vakantie doorlopen. Indien de werkgever tijdelijke werkloosheid inroept blijven toch de vakantiedagen primeren boven de tijdelijke werkloosheid en zal de werkgever de werknemer zijn loon storten voor de dagen vakantie. Indien de werknemer zijn vakantie wil annuleren, ben je als werkgever niet verplicht om hierop in te gaan.

De werkgever had reeds voor 15 december 2019 een collectieve sluiting aangekondigd. Strikt genomen blijft deze collectieve sluiting en kan de werkgever deze niet meer eenzijdig intrekken. Dit kan wel gebeuren in overleg met de werknemers of met de overlegorganen indien deze er zijn.

Afspraken over collectieve vakantie gemaakt binnen je paritaire comité moeten eveneens opgevolgd worden.

Kijk ook welke afspraken je hebt gemaakt in je arbeidsreglement betreffende het opnemen van vakantiedagen. Had je reeds afspraken dat x aantal dagen moeten opgenomen worden voor bepaalde datums? Heb je afspraken over toekennen van vakantie bij gelijktijdige aanvragen?....

Wat kan je doen als werkgever?

Het tijdstip van de vakantie wordt vastgesteld in een individueel akkoord tussen de werkgever en elke werknemer. Bijgevolg kan de werkgever een werknemer dus opleggen wanneer hij of zij vakantie moet nemen.

Aangezien we ons vandaag in een uitzonderlijke situatie bevinden, kan de werkgever wel aanspraak maken op de goodwill van zijn werknemers. De werkgever kan bepaalde aanbevelingen doen over het opnemen van vakantie tijdens de quarantaineperiode.

Het is essentieel om de werknemers uitleg te geven over de omstandigheden en redenen die dergelijke aanbevelingen vereisen: bijvoorbeeld terugvallende activiteit of net een hogere werkdruk, de noodzaak dat al het personeel aanwezig is wanneer de activiteiten normaal worden hervat, iedere werknemer de mogelijkheid geven om vakantie op te nemen,…

Bij de aanbeveling hou je best rekenen met volgende zaken:

  • Ze moeten gelden voor alle personeelsleden of voor alle werknemers van dezelfde afdeling.
  • Er moet, zoveel mogelijk, rekening worden gehouden met zowel de belangen van de onderneming als die van de werknemers, met als doel het juiste evenwicht te vinden en daarbij een beroep te doen op ieders solidariteit.

Natuurlijk zijn dit slechts aanbevelingen die niet afgedwongen kunnen worden door werknemers.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Lopen je werknemers er de kantjes af? Wil je duidelijke regels voor de toekomst? Contacteer me dan voor een kennismakingsgesprek

Wil je op de hoogte blijven over de wetgeving? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en ontvang de actualiteit in je mailbox.

Minneveldstraat 92 3070 Kortenberg
info@legalplushr.be
T 0496 92 42 61
WhatsApp


Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x