Wat als er sociale inspectie op bezoek komt? Dan lopen we zeker tegen de lamp?

Met de houding “"een probleem moet je pas oplossen als het zich stelt", kan bij tewerkstelling van werknemers wel nefast zijn voor jou als werkgever!

Het is niet omdat je werknemer er niet over klaagt dat je in orde bent met de wetgeving.  Vergeet niet de werknemer geniet van “een beschermd statuut” waardoor je hier niet van mag afwijken, doe je dit toch dan loop je risico op claims, boetes en rechtzettingen van salaris. 

De sociale inspectie heeft de taak om na te gaan of werkgevers de wetgeving correct opvolgen.  Dit om de werknemers te beschermen maar ook om oneerlijke concurrentie te kunnen spotten.  Stelt de sociale inspecteur onregelmatigheden vast, moet je tot 3 jaar terug de situatie rechtzetten.  Dit wordt kostelijk; beheerskosten sociaal secretariaat, bijbetaling sociale bijdrage en hierop interesten en boetes,…..  Het gaat je al snel meer kosten dan dat het je ooit heeft opgebracht.

Daarnaast kan een werknemer tot één jaar na zijn uitdiensttreding de werkgever aanspreken om zijn rechten uit te putten.  Heb je bijvoorbeeld nooit overloon uitbetaald, kan de werknemer hiermee naar de rechtbank stappen en is de kans heel groot dat je dit zal moeten vergoeden.  Een rechtszaak geeft ook extra kosten …. rechtsplegingskosten, advocaat,….

Wat doen wij?

We kijken met de ogen van een inspecteur naar jouw bedrijf.  We nemen je juridische documenten onder de loep en verifiëren of je aan al de wettelijke verplichtingen voldoet:

 • Is je arbeidsreglement nog up to date?
 • Heb je duidelijke afspraken gemaakt in je arbeidsreglement?  Heb je je als werkgever goed ingedekt?
 • Zit je arbeidsovereenkomst wel goed in elkaar?
 • Is je car policy wel waterdicht?
 • Controleer je het mailverkeer en internet van je medewerkers en heb je hiervoor wel een policy?
 • ……

Daarnaast kijken we ook met een kritisch oog naar je verloning en checken we of je als werkgever al de wettelijke verplichtingen hebt gerespecteerd:

 • Verplichtingen van je paritaire comité zoals onkosten, premies, lonen,….
 • Respecteer je de grenzen van de arbeidsduur?  Betaal je correct overloon?
 • Respecteer je de regelgeving van de voordelen die je aan je werknemers aanbiedt
 • Ken je wel correct onkosten toe aan je werknemer?
 • ……

Wat levert het je op?

Je ontvangt van ons een rapport met

 • Een overzicht met je sterke -en verbeterpunten.
 • Een analyse van je risico's
 • Een plan met te nemen acties in volgorde van prioriteiten

Voordelen

 • Je weet waar je staat: je weet wat je werkpunten zijn in je bedrijf met mogelijkheden om deze op te lossen
 • Minimale tijd: alles samen hebben we zo’n 2u van je tijd nodig (1u intake en 1u aanleveren van data).
 • Kostenoptimalisatie: we brengen risico’s in kaart die je proactief kan verhelpen. We geven je ook feedback over opportuniteiten om te besparen in loonkost als we deze vaststellen bij de audit. 

Wil je hier meer over weten?Wat als er sociale inspectie op bezoek komt? Dan lopen we zeker tegen de lamp?

Hoe overschakelen naar een elektrisch wagenpark?

Wil jij ook stappen nemen om over te schakelen naar elektrische bedrijfswagens? Denk na over de aanpak en pas je car policy aan over het gebruik van de wagen en het elektrisch opladen

Lees meer

Ik zoek een vaste partner waar ik met mijn vragen terecht kan. Zodat ik snel verder geholpen ben!

Heb je weinig kennis van de wetgeving rond tewerkstelling van werknemers? Kan je de wetswijzigingen niet meer volgen? Heb je snel antwoord nodig op jouw prangende vragen rond arbeidsvoorwaarden, aanwerving, ontslag,...?

Lees meer

Hoe kan ik mijn HR beleid verbeteren? En wat heeft mijn bedrijf nodig?

Wil je je HR beleid tillen naar een hoger niveau? Dan kan deze tool meten waar je bedrijf staat qua verloning, fundamenten en wettelijke verplichtingen. Na de scan ontvang je een officieel rapport.

Lees meer

Je eerste werknemer aanwerven? Hoe pak je dit aan?

Je eerste werknemer aanwerven is toch iets speciaals en vergt wel enige voorbereiding. Wat voor profiel zoek je? Welk salarispakket bied je aan? Welke verplichtingen moet je vervullen? Wij begeleiden de startende werkgever naar de aanwerving van de eerste werknemer.

Lees meer

Hoe stel je een eerlijk en marktconform verloningspakket samen?

Wil je je HR-beleid naar een hoger niveau brengen? Weet je niet hoe je je werknemers moet verlonen? Wil je een loonoptimalisatie doorvoeren? Is je verloning niet afgestemd op je bedrijfsdoelstellingen? Trek je niet de juiste profielen aan? Heb je een groot personeelsverloop? Wil je je medewerkers motiveren?

Lees meer

Kan ik nog besparen op mijn personeelskost?

Heb je je personeelskosten al eens onder de loep genomen? Kan je je loon optimaliseren? Zijn je contracten met leveranciers wel goed? Benut je al je steun- en subsidiemaatregelen? We kijken het graag voor jou na.

Lees meer

Hoe kan ik tegemoet komen aan de individuele verwachtingen van mijn medewerkers?

De maatschappij evolueert snel, zo ook de verwachtingen van je medewerkers? Hoe speel je in op de individuele behoefte van je medewerker? Wij helpen je hier graag mee verder

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x