SOS Sociale Inspectie

Hoe kom je een aangekondigde of niet-aangekondigde Sociale Inspectie door?   Wil je weten hoe gezond je bedrijf is? Wil je zeker zijn dat je met de regelgeving inorde bent? Wil je weten wat je risico's zijn?

Ik licht graag je bedrijf door en geef je tips om deze inspectie goed door te komen

Wanneer de Sociale Inspectie inbreuken vaststelt ben je verplicht om je in regel te stellen. Ze kunnen je verplichten om 5 jaar terug te gaan. Je loopt hier risico's op hoge beheerskosten van je sociaal secretariaat te moeten betalen van achterstellige sociale zekerheid , het betalen van interesten,... Met andere woorden het zal je veel meer kosten dan als je aanvankelijk in regel was.  Daarnaast kan de Sociale Inspectie ook boetes opleggen.

Het is dus belangrijk om je bedrijf op regelmatige tijdstippen door te lichten om zeker te zijn dat je de wetgeving correct toepast en je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Ik licht graag je bedrijf door en geef je tips om deze inspectie goed door te komen.

In de meeste gevallen zal een Sociale Inspecteur zijn bezoek aankondigen en informatie opvragen. Vermoed de Sociale Inspectie dat het bedrijf inbreuken pleegt zal ze ionaangekondigd langskomen. Je bent verplicht om deze inspectie toe te laten op je bedrijfsterrein en om de gevraagde informatie te geven.

Het toezicht op de Sociale Wetten is bevoegd om controle uit te voeren op het domein van het reglementair arbeidsrecht (het arbeidsreglement, deeltijdse arbeid, nachtarbeid,…) en het collectief arbeidsrecht (algemene arbeidsvoorwaarden en collectieve contracten, minimumlonen,…)

Het werkterrein van deze inspecteurs wordt bepaald door het Sociaal Strafwetboek.

Nood aan een audit? Wil je graag een diepgaande doorlichting zodat ik de risico’s voor het bedrijf in kaart kan brengen en je nog de kans hebt om je in regel te stellen? Neem dan contact met me op voor een kennismakingsgesprek.


keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x