Waarom “gewoon” een bonus toekennen zonder je werknemers te evalueren geen goed idee is?

Ik kreeg een vraag van een zaakvoerder van een KMO bedrijf met zowel arbeiders als bediende om te kijken of hij een geoptimaliseerde bonus kan invoeren, liefst ook om individueel te kunnen toekennen aan de mannen die goed werk afleveren.

Ok, zei ik top, maar hoe doe je het vandaag? Zijn al je werknemers op de hoogte van je bedrijfsdoelstellingen en hun rol hierin? Heb je evaluatiegesprekken? …. Neen niet echt… Mijn ervaring is dat als een bonus uitbetaald zonder dat er iets concreet aan gekoppeld is, zijn effect helemaal verliest en de werknemers verwachten dat dit het volgende jaar ook op hun rekening zal staan.

Hoe kan dit nu het beste aanpakken?  

  1. Eerst start je met een budget te bepalen, hoeveel kan ik er als werkgever aan spenderen.
  2. Daarna breng je je bedrijfsdoelstellingen in kaart en werk je uit welke rol ieder departement heeft om deze doelstellingen te verwezenlijken. 
  3. De volgende stap is een paar haalbare doelstellingen op individueel niveau uit te werken.  Dit mogen zowel collectieve als individuele doelstellingen zijn.
  4. Na het vaststellen van de doelstellingen kijk je onder welke vorm je de bonus wilt uitbetalen: Cash, warrants, niet -recurrente bonus, eventueel winstpremie (als je doelstelling winst is) of een mix van verschillende vormen.
  5. Het is ook belangrijk om duidelijk in kaart te brengen hoe je de doelstellingen gaat evalueren.  Ik raad aan om dit “face to face” te doen en samen een formulier in te vullen of het via een online HR tool te doen. Het is ook beter om het gesprek meerdere keren te hebben om zo te zien hoe het bereiken van de doelstellingen evalueert.
  6. Wanneer je alles in kaart hebt gebracht giet je dit best in een bonusplan of policy en communiceer je dit duidelijk naar de werknemers toe.

Wat zijn de voordelen? 

  • Je werknemers zijn mee in de flow van je bedrijfsdoelstellingen en weten duidelijke waarvoor ze komen werken.  
  • Werknemers die goed presteren worden naar waarde beloond. Dit motiveert en engageert de werknemer, je zal merken dat de productiviteit van de werknemers stijgt. 
  • Daarnaast zal je even moeten investeren in de evaluatie gesprekken, maar zie het niet als een éénrichting gesprek. De “face to face” gesprekken zijn een wisselwerking, de werknemer kan jou ook feedback geven of aangeven hoe hij/zij hun ontwikkeling binnen het bedrijf zien.

Wil je meer weten onder welke vorm je een bonus kan uitbetalen download dan mijn gratis weggever.

Overweeg je om goede prestaties van je werknemers extra te belonen, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken hoe we kunnen samenwerken.


Meer items

Je werknemer valt ziek tijdens de vakantie, moet ik dan gewaarborgd loon betalen? Waarom heb ik bij de aanwerving van mijn eerste werknemer een uitgebreide functieomschrijving nodig? Hoe het gewaarborgd loon recupereren bij derden? Mag ik als werkgever de mailbox van mijn werknemer controleren? Heeft je bedrijf geen arbeidsreglement of heb je deze al in jaren niet meer geupdate? Welke waarden draagt jouw bedrijf? Ik wil mijn werknemers belonen, maar me hier niet blauw aan betalen Wanneer moet ik mijn werknemer een woon-werkvergoeding betalen? Een functieomschrijving dat heb ik niet nodig? Sociale verkiezingen DAG X :reeds nagedacht over de inrichting en openingsuren van je stembureau? Heb jij al eens een onkostenvergoeding als een loonsopslag toegekend? Geniet van vrijstelling werkgeversbijdrage bij de aanwerving van je eerste werknemer Sociale verkiezingen, pas op! Kandidaten zijn reeds beschermd tegen ontslag, zonder dat je het weet! Ben ik verplicht om sociale inspectie toe te laten in mijn bedrijf? Wat moet je zeker opnemen in je “car policy”? Heb jij je vervangende feestdagen en collectieve sluiting voor 2020 reeds bekendgemaakt aan je personeel? 2 op de 3 werknemers toch ontslagen na langdurige ziekte Uitzendkrachten en sociale verkiezingen Welke acties kan een bedrijf nemen om werknemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met roken. Gratis webinar sociale verkiezingen 2020 Wat moet je weten voor je de verkiezingen opstart! Nog geen actie genomen voor de sociale verkiezingen in mei 2020? Waarom het als KMO bedrijf voordelig is om je huidige manier van "verlonen" in kaart te brengen? Is mijn bedrijf verplicht om de sociale verkiezingen te organiseren? Kortere opzegtermijnen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten vanaf 1 mei 2018

Minneveldstraat 92 3070 Kortenberg
info@legalplushr.be
T 0496 92 42 61
WhatsApp


Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x