Mag ik als werkgever de mailbox van mijn werknemer controleren?

In het kader van een betwisting van een ontslag om dringende reden waar de werkgever professionele e-mails van de werknemer gebruikt om de feiten te bewijzen, oordeelde het Hof van Cassatie dat deze bewijzen onterecht waren bekomen omdat de medewerker geen expliciete toestemming had gegeven dat de werkgever zijn mailbox mocht raadplegen of controleren.

Regels over e-mail en internet gebruik

Vele bedrijven nemen vandaag regels op over email- en internetgebruik van de werknemers, ook hoe en wanneer deze de werknemer zullen controleren. Is het niet opgenomen in het arbeidsreglement kan je het als bedrijf nog opnemen in een policy. Het voordeel is dat je de policy vlotter kan aanpassen indien nodig, zeker in kader van de technische evolutie. Wil je wijzigingen doen aan je arbeidsreglement moet je dit voorleggen aan je ondernemingsraad of bij gebrek aan ondernemingsraad uithangen zodat de medewerkers opmerkingen kunnen geven.

Maar uit dit arrest blijkt dat dit onvoldoende is om de werkgever de bevoegdheid te geven om de e-mails te controleren. De werknemer moet hiervoor specifiek en uitdrukkelijk toestemming geven.

Hoe kan je de toestemming bekomen van de werknemer?

Je kan dit bekomen in een individuele overeenkomst tussen jou en de werknemer. Of je laat de medewerker een verklaring ondertekenen. Een optie is ook om dit in de toekomst expliciet op te nemen in de individuele arbeidsovereenkomst.

Welke actie moet je nemen?

Heb je vandaag nog geen e-mail of internetgebruik policy? Voer dan zo spoedig mogelijk deze policy in en laat de medewerkers een verklaring tekenen dat ze de werkgever toestemming geven om hun email- en internet gebruik te controleren.

Heb je reeds een policy? Dan ben je al goed bezig, maar je maakt best nog een document op om de uitdrukkelijke toestemming van je medewerkers te bekomen.

Heb je hier hulp bij nodig? Aarzel niet om me te contacteren.

Meer items

Je werknemer valt ziek tijdens de vakantie, moet ik dan gewaarborgd loon betalen? Waarom heb ik bij de aanwerving van mijn eerste werknemer een uitgebreide functieomschrijving nodig? Hoe het gewaarborgd loon recupereren bij derden? Heeft je bedrijf geen arbeidsreglement of heb je deze al in jaren niet meer geupdate? Welke waarden draagt jouw bedrijf? Ik wil mijn werknemers belonen, maar me hier niet blauw aan betalen Wanneer moet ik mijn werknemer een woon-werkvergoeding betalen? Een functieomschrijving dat heb ik niet nodig? Sociale verkiezingen DAG X :reeds nagedacht over de inrichting en openingsuren van je stembureau? Heb jij al eens een onkostenvergoeding als een loonsopslag toegekend? Geniet van vrijstelling werkgeversbijdrage bij de aanwerving van je eerste werknemer Sociale verkiezingen, pas op! Kandidaten zijn reeds beschermd tegen ontslag, zonder dat je het weet! Ben ik verplicht om sociale inspectie toe te laten in mijn bedrijf? Wat moet je zeker opnemen in je “car policy”? Heb jij je vervangende feestdagen en collectieve sluiting voor 2020 reeds bekendgemaakt aan je personeel? 2 op de 3 werknemers toch ontslagen na langdurige ziekte Uitzendkrachten en sociale verkiezingen Welke acties kan een bedrijf nemen om werknemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met roken. Gratis webinar sociale verkiezingen 2020 Wat moet je weten voor je de verkiezingen opstart! Nog geen actie genomen voor de sociale verkiezingen in mei 2020? Waarom het als KMO bedrijf voordelig is om je huidige manier van "verlonen" in kaart te brengen? Is mijn bedrijf verplicht om de sociale verkiezingen te organiseren? Waarom “gewoon” een bonus toekennen zonder je werknemers te evalueren geen goed idee is? Kortere opzegtermijnen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten vanaf 1 mei 2018

Minneveldstraat 92 3070 Kortenberg
info@legalplushr.be
T 0496 92 42 61
WhatsApp


Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x