Welke acties kan een bedrijf nemen om werknemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met roken.

Onlangs kwam in de media dat Tabakologen vinden dat het tijd is dat bedrijven maatregelen nemen om rokende werknemers te helpen om te stoppen met roken. Volgens cijfers ligt het ziekteverzuim bij rokers in Vlaanderen 1,5 x hoger tegenover niet rokers. Daarnaast kosten werknemers die rookpauzes nemen gedurende de werktijd bommen geld.

Sinds 1 januari 2006 is het verboden om op de werkvloer te roken

Maar wat kan je als bedrijf doen om rokende werknemers te helpen?

Je kan als bedrijf bijvoorbeeld tussenkomen in de onkosten van een Tabacoloog of medicatie om te stoppen met roken. Maar loontechnisch wordt dit gezien als een voordeel in natura waarop de werkgever en werknemers sociale zekerheid betalen en waarop de werknemers bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn.
Om dit op te lossen kan je als bedrijf een collectieve begeleiding of opleiding die ondersteunen bij het stoppen met roken aanbieden. Deze vorm wordt niet gezien als loon.

Je kan je werknemer die stopt met roken belonen met een extra dag vakantie, maar ik stel me de vraag of dit geen discriminatie is tegenover niet-rokers. En daarnaast wat doe je als de werknemer terug hervalt?

Het gebeurt vaak dat werknemers rookpauzes nemen buiten de voorziene pauzes en tijdens de werkuren, waardoor de productiviteit van de rokende werknemer lager is dan de niet-rokende werknemer. Je kan als bedrijf perfect strikte regels invoeren in je arbeidsreglement omtrent rookpauzes opnemen, of rokers verplichten om de verloren tijd weer in te halen.

Denkt je bedrijf eraan om rokers te ondersteunen bij het stoppen met roken? Wil je als bedrijf hier duidelijke regels over? Neem dan contact op en we bekijken samen wat mogelijk is.

Welke acties kan een bedrijf nemen om werknemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met roken.
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x