Wat kan je leren uit ontslag?
Een werknemer kan beslissen om te vertrekken net zoals jij als werkgever kan overgaan tot ontslag van je werknemer. In beide gevallen is het geen aangename situatie, maar toch een “leermoment”.
Volgens Randstad zijn dit de 7 belangrijkste redenen waarom werknemers beslissen om het bedrijf te verlaten:
- Slecht management: het is niet aan mij om te oordelen over een managementstijl, maar wees je er toch van bewust dat niemand perfect is, en stel jezelf in vraag. Zoek ook medewerkers die passen bij je leiderschapsstijl.
- Foute bedrijfscultuur: het is essentieel om medewerkers aan te werven die passen bij jouw waarden en normen.
- Stresspeil: jij bent als werkgever verantwoordelijk om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich ondersteund voelen. Sta ook open voor bezorgdheden van je medewerkers.
- Gebrek aan respect: het is belangrijk dat je duidelijke regels oplegt en deze ook consequent toepast zodat iedere werkgever zich eerlijk behandeld voelt.
- Geen zinvol werk: Vlamingen willen trots zijn op hun werk en zich belangrijk voelen. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk communiceert over ieders rol in het bedrijf voor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Geef medewerkers ook de kans om zich te ontwikkelen.
- Gebrek aan autonomie: medewerkers die autonomie krijgen en vertrouwen om zelf beslissingen te nemen, voelen zich beter in hun vel en nemen sneller verantwoordelijkheid op.
- Geen perspectieven: het is belangrijk om op regelmatige tijdstippen samen te zitten met je medewerker om te praten over het functioneren. Ga ook het gesprek aan hoe je de toekomst van je werknemer binnen het bedrijf ziet en welke stappen deze kan nemen om mee met jou te groeien. Integreer daarnaast ook je bedrijfsdoelstellingen in je HR-beleid en verloningsbeleid.
Wil je weten waarom je medewerker vertrekt? Ga dan met hem of haar een exitgesprek aan.
Ik heb in mijn beroepsloopbaan en bij mijn kmo-klanten reeds heel wat ontslagen behandeld. Mijn top 3 waarom werkgevers beslissen om hun werknemer te ontslaan is:
1. Economische redenen/ reorganisatie: de dag van vandaag moeten vele bedrijven harde keuzes maken om door deze crisis te komen. Om hun bedrijf gezond te houden kunnen ze niet anders dan hun loonkost te verlagen.
2. De werknemer presteert ondermaats: maar waarom? Heeft deze onvoldoende competenties voor de functie? Is de medewerker niet gemotiveerd? Hier is het aanwervingsproces belangrijk, ga na of je kandidaten niet op voorhand kan laten testen op bepaalde vaardigheden. Het kan je een verkeerde aanwerving besparen. Ik zie ook dat ongemotiveerde werknemers in de meeste gevallen ondermaats presteren. Bespreek dit met de medewerker en bekijk samen wat deze nodig heeft om de motivatie terug te krijgen.
3. De werknemer past niet in de bedrijfscultuur: dit zie ik gebeuren doordat de zaakvoerder alleen kijkt naar de competenties en ervaring van de medewerker maar niet nagaat of deze medewerker wel de waarden en normen van jouw bedrijf draagt. Er ontstaat dan wrevel en spanning in de relatie.
Zo zie je wel dat ieder ontslag zijn reden heeft. Het is natuurlijk een verlies voor jou als werkgever. Je hebt geïnvesteerd in de aanwerving en opleiding van de medewerker. Om nog maar te zwijgen over de ontslagvergoeding die je hebt moeten betalen…. Daarom is het belangrijk om bij ieder ontslag stil te staan bij wat heeft geleid tot dit ontslag en wat kan je als zaakvoerder kan doen om dit in de toekomst te vermijden. Een goed HR-beleid uitbouwen is een proces dat tijd vraagt, maar neem nu reeds de eerste stap om je HR-fundamenten te bouwen. Heb je hierbij hulp nodig? Contacteer me dan voor een gratis kennismakingsgesprek:
Een succesvol en efficiënt bedrijf door continuous improvement
Verhoog bedrijfsrendement door continuous improvement: betrek medewerkers, stel heldere doelen, en creëer een cultuur van voortdurende verbetering en efficiëntie.
Wachtdienst: wanneer loon betalen?
Heel wat medewerkers zijn ’s avonds of in het weekend ‘stand-by’. Ze zijn niet aan het werk, maar zijn wel beschikbaar voor hun werkgever. Hoe kan je zo’n wachtdienst op correcte wijze organiseren?
Het belang van feedback geven
Ontdek hoe regelmatige en constructieve feedback jouw team sterker, gemotiveerder en hoog presterend kan maken. Lees er meer over in dit artikel.
Klaar voor de toekomst met een sterk en veerkrachtig team
Ontdek strategieën om een sterk en veerkrachtig team te bouwen in een dynamische bedrijfsomgeving voor KMO's.
Wat als een werknemer niet komt opdagen en onwettig afwezig is?
Een werknemer komt niet op het werk opdagen en laat je niets weten. Wat nu? Je weet niet wat er aan de hand is. Is de werknemer dan onwettig afwezig? Mag je meteen ontslaan? Hoe kan je reageren? Wil je weten wat ‘onwettige afwezigheid’ is en welk stappenplan je kan volgen?
Privacy op de werkvloer: GDPR en mailbox
Ontdek hoe je als werkgever privacy op de werkvloer bewaakt volgens GDPR-regels, met de focus op mailboxen.
Je werknemer verlaat het bedrijf… Offboarding!
Ontdek waarom een goede offboarding belangrijk is en hoe je dit efficiënt organiseert.
Wat met HR en AI? Hebben bedrijven een AI-beleid nodig?
Ontdek waarom een AI-beleid essentieel is en hoe de nieuwe Europese AI-verordening jouw bedrijf en HR-processen beïnvloedt.
Aanwerving en detachering van buitenlandse werknemers
Ontdek de regels en verplichtingen voor het aanwerven en detacheren van buitenlandse werknemers naar België.
De voordelen en uitdagingen van een cafetariaplan
Ontdek het cafetariaplan: flexibele verloning waarbij werknemers hun loonpakket zelf samenstellen. Leer de voordelen en uitdagingen voor jouw bedrijf.
Verschillende generaties op de werkvloer
Leer de unieke krachten van elke generatie op de werkvloer kennen en hoe deze effectief samenwerken binnen jouw KMO.
Werk uitbesteden aan zelfstandigen of onderaannemers, waar moet ik op letten?
De trend is dat bedrijven meer en meer met zelfstandigen werken of onderaannemers om zo tijdelijke projecten in te vullen of expertise in huis te halen. Het biedt zeker heel wat opportuniteiten, maar ook risico’s. Hoe pak je dit nu het beste aan?
Wanneer en hoe outplacement bij ontslag aanbieden?
Leer alles over outplacement bij ontslag: wanneer is het verplicht en hoe bied je het aan? Meer weten?
Hoe kan je jouw werknemer meer flexibiliteit geven?
Als werkgever vragen we vaak veel flexibiliteit van de werknemer, maar in de praktijk is dit ook omgekeerd. Graag hebben werknemers flexibiliteit om hun professioneel- en privéleven op elkaar af te stemmen. Hoe kan je als werkgever hieraan tegemoet komen?
Een strategisch HR-beleid is een investering die zich terugverdient, geen extra kost!
Ontdek hoe een strategisch HR-beleid bijdraagt aan talentbehoud en een cultuur van innovatie en betrokkenheid bevordert, essentieel voor bedrijfsgroei en aanpassingsvermogen.
Een mobiliteitsbudget toekennen in plaats van een firmawagen: frequently asked questions
Kom alles te weten over het mobiliteitsbudget
Verminder de loonkost in België: ontdek de fiscale voordelen
België's fiscale maatregelen kunnen jouw bedrijf helpen de loonkosten te verlagen. Ontdek in onze laatste blog hoe je kunt profiteren van fiscale voordelen zoals vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing, en meer, om je bedrijf te laten groeien met beheersbare kosten.
De omzet daalt: hoe behoud je je werknemers en wanneer kies je voor ontslag?
Ontdek in onze blog praktische tips en strategieën hoe je als ondernemer balans vindt in werknemersbehoud en ontslagbeslissingen tijdens onzekere economische tijden.
5 tips voor een vlotte en succesvolle onboarding
Een succesvolle onboarding van nieuwe medewerkers is essentieel voor de gezonde groei van jouw bedrijf. Legal + HR Solutions zet je op weg met 5 tips.
Voorwaarden flexi-jobs anno 2024
Op 1 januari 2024 breidde het aantal sectoren waar je mag flexi-jobben uit . De uitbreiding gaat samen met een verstrenging van de voorwaarden om flexi-jobbers in te schakelen. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste voorwaarden en formaliteiten.
Waar mag je flexi-jobben anno 2024?
Benieuwd waar je kunt flexi-jobben in 2024? Ontdek de recente uitbreiding van sectoren en veranderingen vanaf 1 april. Lees er meer over in dit artikel.
De basisfundamenten van een modern HR-beleid
De basisfundamenten van een modern HR-beleid. We zetten de verschillende fundamenten op een rijtje en stellen een paar vragen waardoor je perspectief verruimt.
Niet-recurrente bonus 2024
Wil je graag je medewerkers belonen, na een succesvol jaar? Dit kan je voordelig doen via de niet-recurrente bonus.
Opleiding en ontwikkeling van medewerkers: hoe begin je eraan?
De opleiding en ontwikkeling van je medewerkers stimuleren? Legal + HR Solutions helpt je op weg naar een gestructureerd hr-beleid.
Zwartwerk
Belastingen ontduiken zit in ons DNA … toch heeft het heel wat gevolgen voor de maatschappij. Om die reden zet de overheid hier hard op in. De pakkans vergroot, ook mede door de digitalisering. Lees de impact, gevolgen en oplossingen in deze blog.
Arbeidsovereenkomst opstellen: welke elementen moet je opnemen?
Hoe moet ik een arbeidsovereenkomst opstellen? Welke elementen moet ik opnemen? Extra info: Je juridische documenten verbeteren dankzij onze Legal Audit.
Hoeveel uren mag je werknemer werken die tewerkgesteld is op mobiele werven?
Werk je bijvoorbeeld met techniekers die opdrachten of interventies uitvoeren op mobiele werven; hoeveel uren mag je werknemer per dag werken? Wat als de werknemer lang onderweg is of toch de klus moet klaren alvorens hij naar huis kan? Lees in onze blog wat je moet doen om je in regel te stellen.
Waarom is het belangrijk om je waarden en normen in je organisatie in kaart te brengen?
Het belang van waarden en normen in je organisatie. Lees er meer over in dit artikel.
Elektrische wagen thuis opladen: wat met de vergoeding voor uw werknemer?
Praktische toelichting na het gewijzigde standpunt van de fiscus
Heeft je bedrijf geen arbeidsreglement of heb je deze al in jaren niet meer geüpdatet?
In dit artikel vind je een toelichting waarom een arbeidsreglement essentieel is voor je bedrijf.
Mijn HR to do lijstje voor 2024
Een nieuw jaar en dus heel wat nieuwe verplichtingen. In deze blog lees je wat je dit jaar moet doen om in orde te zijn met je verplichtingen.
Ziekte en vakantie - wijziging regels vanaf 1/1/2024
Vanaf 1 januari 2024 zal de regelgeving omtrent de jaarlijkse vakantie een wijziging ondergaan. Lees er alles over in dit artikel.
De lonen verhogen met de indexatie. Ben ik als werkgever verplicht om deze indexatie toe te passen?
Jaarlijks of meerdere keren per jaar wordt het loon van je werknemers geïndexeerd. Moet ik deze index wel toepassen?
Bonussen
Hoe je medewerkers belonen met een bonus? Hoe kan ik dit zo optimaal mogelijk doen?
Is mijn bedrijf verplicht om de sociale verkiezingen te organiseren?
In mei 2024 zijn duizenden bedrijven in België verplicht om de sociale verkiezingen te organiseren, om zo de werknemersafvaardiging in hun Comité voor Preventie en Bescherming en Ondernemingsraad te kiezen. De procedure duurt 150 kalenderdagen en vat reeds aan half december 2023
Firmawagen of werfwagen? Wanneer heeft je werknemer een voordeel in natura?
Iedere werknemer die woon-werkverkeer en privéverplaatsingen doet met een werfwagen van de werkgever heeft een voordeel in natura, zegt de fiscus. Lees er hier alles over.
Met de bedrijfswagen van en naar de werf: track and trace in de bouwsector
Gebruiken de werknemers in jouw bouwbedrijf een bedrijfswagen om zich van en naar de werf te verplaatsen? Legal + HR Solutions geeft je enkele tips.
Geschenken: loon of niet?
Wil jij je medewerkers geschenken geven voor het eindejaar? Telt dit dan als loon of niet? Lees er alles over in dit artikel.
Mobiliteitsvergoeding voor arbeiders tewerkgesteld op mobiele werven?
Kom alles te weten over een mobiliteitsvergoeding voor arbeiders tewerkgesteld op mobiele werven
Wanneer is een voordeel of gift een verworven recht?
Wanneer spreken we van een verworven recht bij het toekennen van voordelen aan werknemers.
(Schijn)zelfstandigen in de bouwsector
(Schijn)zelfstandigen in de bouwsector
Aansprakelijkheid voor sociale fraude in de Bouwsector: wat je moet weten
Binnen de Belgische bouwsector zijn juridische aspecten van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers.
Werken met een freelance IT’er: jouw do’s en don’ts
Wil je werken met een freelance IT’er maar het risico op schijnzelfstandigheid vermijden? Legal + HR Solutions geeft enkele do’s en don’ts.
Ilse Dieltjens en Jori Morren over loonkost verlagen en cashflow verhogen als bouwondernemer.
Jori Morren (Legal + HR Solutions) en Ilse Dieltjens (financiële ondernemingscoach) helpen bouwbedrijven in hun groeitraject.
Een combinatie van groeispirit en legal advies. Kelly Van Meldert & Jori Morren boosten jouw HR.
De missie van Jori Morren (Legal + HR Solutions) en Kelly Van Meldert (PIT & co): de hr van jouw kmo een flinke boost geven.
Mijn medewerker neemt ontslag, wat nu? Eerste hulp bij ontslag door een werknemer.
Je medewerker neemt ontslag, wat nu? Legal + HR Solutions geeft eerste hulp bij ontslag door een werknemer.
Vrijwillige relance-overuren komen terug!
Relance overuren zijn in het leven geroepen om de extra werkdruk en kosten omwille van de COVID-periode op te vangen en zullen opnieuw kunnen gebruikt worden.
Werken tijdens het bouwverlof: toegestaan of verboden?
Is het bouwverlof verplicht? Mogen je medewerkers zomaar werken tijdens het bouwverlof? Legal + HR Solutions biedt bouwbedrijven een antwoord.
Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
Legal + HR Solutions geeft je een overzicht van de verschillende soorten vakanties.
Nog investeren in een benzine- of dieselwagen of hybride bedrijfswagen? Bestel deze vóór 1 juli 2023!
Investeren in een benzine- of dieselwagen of hybride bedrijfswagen doe je best vóór 1 juli 2023. Legal + HR Solutions legt uit waarom.
Elektrische bedrijfswagens: van laadpaal tot car policy
Kies je als werkgever voor elektrische bedrijfswagens? Legal + HR Solutions zet je op weg: van car policy, over kostenvergoeding, tot laadpaal of laadpas.
IT’ers aanwerven over de grenzen heen: jouw checklist voor buitenlandse werknemers
Als werkgever in de IT-sector op zoek naar arbeidskrachten over de grenzen heen? We bezorgen je een checklist voor buitenlandse werknemers.
Werken met buitenlandse aannemers in de bouwsector: 3 vaak voorkomende vragen
Werken met buitenlandse aannemers in de bouwsector? Niet zonder risico! Legal + HR Solutions geeft het antwoord op 3 vaak voorkomende vragen.
Fiscale behandeling auteursrechten in 2023: wat met de IT-sector?
Over de fiscale behandeling van auteursrechten in 2023 is al heel wat inkt gevloeid. We lichten de wijzigingen toe en de impact op de IT-sector.
Cafetariaplan: get to know the basics
Een loonpakket à la carte, helemaal op maat van werkgever en werknemer? 100 % mogelijk! We leggen je de basics van een cafetariaplan uit.
Flitscontroles in de bouwsector: Legal + HR Solutions zet je op weg!
In april organiseert de sociale inspectie flitscontroles in de bouwsector. Legal + HR Solutions geeft je specifieke actiepunten voor deze flitscontroles. Lees verder!
Hoe voorbereiden op een controle sociale inspectie?
Geen idee wat te doen bij een bezoek van de sociaal inspecteur? No worries! We bereiden je voor op een controle sociale inspectie. Lees verder!
Firmawagens anno 2023 laatste update
De overheid zet werkgevers ertoe aan om over te schakelen naar elektrische wagens. Hierdoor zijn de fiscale regels gewijzigd. Wie niet mee op de boot springt zal hiervoor de rekening betalen. Lees wat er wijzigt vanaf 1 januari 2023.
Hoe je werknemers optimaal belonen voor een winstgevend jaar?
Via de winstpremie kan je als vennootschap je medewerkers op een gunstige manier een extra bonus toekennen voor het afgelopen jaar
Wat als je werknemer langdurig ziek is? Sinds 1 oktober 2022 zijn er wijzigingen doorgevoerd.
Sinds 1 oktober 2022 is de procedure voor re-integratie voor langdurig zieke werknemers gewijzigd. In realiteit werd deze procedure vooral opgestart met het oog op de stopzetting van de arbeidsovereenkomst, niet om de medewerker terug aan het werk te krijgen. Daarom heeft men de procedure gewijzigd.
Heb jij een opleidingsplan?
Investeer je in het opleiden van je medewerkers? Ben je verplicht om opleiding aan te bieden? Heb je een opleidingsplan? Veelal ben je als werkgever verplicht om je medewerkers opleidingen te laten volgen. Dankzij opleidingen kunnen je medewerkers groeien in hun persoonlijke ontwikkeling.
Wijzigingen in VAA firmawagen met brandstof: verhoogt mijn voordeel in natura?
2023 een nieuw jaar en dus ook nieuwe regels. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog
Je werknemers extra "sociaal" beschermen met extra verzekeringen
Als werkgever kan je extra verzekeringen aanbieden aan je werknemers. Ontdek hier meer over de voor- en nadelen.
Ik geef jaarlijks in januari loonsopslag!
Een nieuw jaar dus nieuwe verloning! Ik zie vaak dat klanten traditioneel loonsopslag geven in januari. Ze evalueren het afgelopen jaar en beslissen dan om zowel de goede als de minder goede werknemers een beetje loonsopslag te geven. Mag dit wel? En is dit wel een goed idee?
Ook last van hoge loonkosten? Al gehoord van loonoptimalisatie?
Een groot deel van het loon dat een werkgever uitbetaalt gaat naar de overheid onder de vorm van sociale bijdrage of bedrijfsvoorheffing. Als werknemer hou je uiteindelijk maar 40% over van wat je werkgever betaalt! Toch kan je als werkgever het leed een beetje verzachten door gebruik te maken van loonoptimalisatie. Lees in onze blog wat mogelijk is.
Wat als een werknemer je vraagt zijn ontslag 'te geven'?
Ga je hierin mee? Je hebt een goed contact met de werknemer en gunt hem dit wel. Maar is dat wel een goede oplossing?
5 redenen om je medewerkers te evalueren
Stilstaan bij de prestaties van je werknemers is een must, ook stilstaan bij het takenpakket, de ontwikkeling en toekomst van het bedrijf. Een medewerker heeft nood aan een duidelijk perspectief en wil je zijn engagement bekomen dan moet de medewerker zijn meerwaarde kennen. Ontdek de 5 redenen om je medewerkers te evalueren in deze blog.
Een groener wagenpark? Overschakelen naar TCO en een groene car policy.
Schakel je over naar elektrische wagens? Bepaal je budget via TCO.
Het belang van een policy
Wanneer neem je afspraken op in een policy eerder dan in het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst?
De brandstof wordt duurder. Mag ik mijn werknemer hiervoor extra vergoeden?
De laatste maanden zijn de brandstofprijzen enorm gestegen, waardoor de kosten voor de werknemer ook stijgen. Maar moet je als werkgever een extra vergoeding betalen? Kan je als werkgever niet gewoon een tankkaart geven? …. Welke mogelijkheden heb je?
Je werknemer valt ziek tijdens de vakantie, moet je dan gewaarborgd loon betalen?
Valt je werknemer ziek tijdens de vakantie? Dan betaal je al dan niet gewaarborgd loon afhankelijk van het tijdstip waarop de werknemer ziek is geworden.
Op zoek naar een HR-partner? Ontdek onze oplossingen
Ieder bedrijf heeft zijn eigen DNA die om een andere aanpak vraagt. Heb je vragen over een van deze onderwerpen? Of heb je niet onmiddellijk je antwoord gevonden? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Benut jij al je RSZ-kortingen?
Voor de aanwerving van je eerste en volgende vijf werknemers kan je RSZ-verminderingen aanvragen. Ook voor bepaalde kansengroepen, werknemers die moeilijk werk vinden, zijn er RSZ-kortingen. Maak jij optimaal gebruik van deze kortingen? Lees er hier meer over.
Wat met de mailbox wanneer je werknemer uit dienst gaat?
Wanneer een werknemer uit dienst gaat, stelt zich de vraag wat er met zijn mailbox dient te gebeuren. Wat mag je juist doen en waar dien je rekening mee te houden? In onze blog vind je hierover meer informatie.
Een functieomschrijving, heb ik dat nodig?
Je bent niet verplicht om een functieomschrijving per werknemer te hebben, wel moet je duidelijk opnemen in de arbeidsovereenkomst welke taken de werknemer moet uitvoeren. Toch brengt een functieomschrijving veel helderheid en is ze een basis voor een goede vacature en een verloningsbeleid.
Loonkost: waar kan ik op besparen?
De loonkost in België is hoog. Dit vooral omdat er een groot stuk hiervan naar de overheid gaat. Met de vooruitzichten van de hoge indexatie omwille van het feit dat energieprijzen zo stijgen zal de loonkost toenemen. Analyseer of je kan besparen op je loonkost, zonder aan het nettoloon te komen van je werknemer.
Werken met buitenlandse onderaannemers, enkele sociaal-rechtelijke aandachtspunten
Indien je werkt met buitenlandse onderaannemers dien je extra aandacht te besteden aan enkele sociaal-arbeidsrechtelijke aandachtspunten. De sociale inspectie kijkt hierop nauw toe om fraude en sociale dumping tegen te gaan
Loonkost verlagen via loonruil? Wat zijn de mogelijkheden?
Medewerkers hebben nood aan meer loon, maar werkgevers proberen aan de andere kant net hun onkosten te drukken. Lees hier welke mogelijkheden loonruil biedt.
Sociale inspectie op bezoek: wat nu?
Een inspecteur aan je deur.. oh, nee. Wat nu? Een bezoek van de sociale inspectie is niet iets waar je als ondernemer naar uitkijkt. Weet je niet wat gedaan? Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het inspectiebezoek goed te laten verlopen. In onze blog lees je hoe je je hierop kan voorbereiden.
Waarom ontslag motiveren?
Moet je als werkgever een medewerker ontslaan? We zetten voor jou enkele risico’s en praktische vuistregels op een rijtje.
Overschakelen naar elektrische wagens, maak praktische afspraken!
De overheid pusht werkgevers om over te schakelen naar elektrische wagens. Allemaal goed en wel, maar dit heeft implicaties op de arbeidsrelatie. Maak op voorhand duidelijke afspraken over het opladen van de wagen.
Hoe een contractvoorstel of loonoffer opmaken? Tips & tricks
Na een zoektocht naar de beste kandidaat om je functie te vervullen, wil je graag een loonaanbod doen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Wat zijn de gevolgen van een schriftelijk contractvoorstel?
Afwezigheid na een skiongeval: wat nu?
Je werknemer ging op skivakantie en brak zijn been. Hij zal een tijdje niet kunnen werken. Moet je gewaarborgd loon betalen? Kan je gewaarborgd loon recupereren bij een aansprakelijke partij?
Betaalbare overuren, waar je werknemer goed aan verdient
Werken je werknemers meer dan hun gebruikelijk uurrooster? Heb je piekperiodes? Dan kan je dit opvangen met relance - en vrijwillige overuren. Het is een gunstig systeem waar ook je werknemer netto goed aan verdient en jij je als werkgever niet blauw aan betaalt.
WEBINAR - groene mobiliteit - hoe kan je een fiets aanbieden aan je werknemer?
Hoe kan je in jouw bedrijf groene mobiliteit integreren? Op welke manier kan je een bedrijfsfiets aanbieden aan je werknemers? Ontdek het in dit gratis webinar.
Wijziging in bedrag doelgroepvermindering eerste werknemer: ook invloed op jouw bedrijf?
Werkgevers die na 2016 hun eerste werknemer aanwierven hebben levenslang vrijstelling werkgeversbijdrage voor hun eerste werknemer. Sinds 1 januari 2024 zijn nieuwe regels van toepassing voor nieuwe werkgevers, maar ook voor werkgevers die vandaag van deze doelgroepvermindering genieten.
Overschakelen naar elektrische wagens: wat met het opladen en voorzien van laadpalen voor je werknemers?
De recente wet over de fiscale en sociale vergroening van mobiliteit dwingt werkgevers om te investeren in een groener wagenpark. Maar wie voorziet de laadpalen? En wie betaalt de elektriciteit?
Firmawagens met brandstof worden duurder
Het hing in de lucht, de regering wil de fiscale regels van firmawagens met brandstof minder gunstig maken om bedrijven te stimuleren te investeren in groene wagens. Op 3 december 2021 werd de wet over de fiscale en sociale vergroening van mobiliteit gepubliceerd in het Belgisch Staatblad.
Mogen medewerkers vakantiedagen overdragen naar volgend jaar?
Het einde van het jaar nadert en dan rijst de vraag: hebben jouw medewerkers nog vakantiedagen over? Wanneer dit het geval is, moeten ze deze verplicht opnemen?
Kan je je personeel een dresscode opleggen?
Je wilt je medewerkers verplichten om in ‘neutrale stadskleding’ te komen werken? Mag je dit aan je personeel opleggen? Moet je hiervoor een vergoeding betalen? Hoe pak je dit het best aan?
Kan ik mijn medewerker ontslaan naar aanleiding van een post op zijn of haar sociale media?
De meeste Belgen hebben een account op social media, je bent vrij hier op te posten wat je wil. Maar wat als je medewerker negatieve uitlatingen over je bedrijf post? Of uitspraken doet die je imago kunnen schaden? Lees in deze blog wat je hier als werkgever tegen kan doen.
Vertrouwenspost of leidinggevende functie: voor wie de arbeidsduur niet geldt
Werknemers die een vertrouwenspostfunctie uitoefenen of een leidinggevende functie vallen buiten de strenge regeling van arbeidsduur. Als zij overuren presteren, hebben ze geen recht op inhaalrust of overloon. Welke spelregels moet je hierbij volgen?
Wat is het verschil tussen een arbeidsreglement en een huishoudelijk reglement?
Iedere werkgever is verplicht om een arbeidsreglement te hebben, maar moet er ook een huishoudelijk reglement zijn? En wat is de verhouding tussen beide? Lees hierover in onze blog.
Mobiliteitsoplossingen aanbieden in je cafetariaplan
Ben jij het ook beu om in de file te staan op weg naar het werk of terug naar huis? Is je werkplek bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets, maar heb je geen zin om die weg iedere dag af te leggen? Dan kan de werkgever oplossingen bieden via verschillende mobiliteitsoplossingen in het cafetariaplan.
Waarom als werkgever tussenkomen in een persoonlijke hospitalisatieverzekering of pensioenplan van de werknemer wel voordelig is?
Vele werkgevers kennen collectieve verzekeringen toe aan medewerkers om deze extra te binden. Voor kleine bedrijven is de aansluitingskost vaak hoger omdat ze niet zoveel medewerkers hebben. Maar Legal+HR Solutions heeft hier een oplossing voor!
De loonnorm, wat is het? En waarom is het ook op mijn bedrijf van toepassing?
Je vernam ongetwijfeld dat het bepalen van de loonnorm voor 2021 en 2022 heel moeilijk verliep en dat de werknemersvertegenwoordigers de stijging van de loonkost met 0.4% ontoereikend vonden. Maar wat is dat nu “loonnorm” en welke impact heeft dit op mijn loonkost?
Alternatief belonen: de coronapremie?
De federale regering heeft onlangs beslist dat ondernemingen die goede resultaten hebben behaald tijdens de coronacrisis, hun werknemers in 2021 een eenmalige ‘coronapremie’ kunnen toekennen.
Cafetariaplan: de voor- en nadelen op een rijtje.
De trend “Flexibel verlonen en individuele vrijheid geven aan je medewerkers" is helemaal ingezet. Ook kmo-bedrijven kunnen een cafetariaplan aanbieden aan hun medewerkers en dit kan ook op een eenvoudige manier. Maar bezint eer ge begint…. daarom in deze blog de voor- en nadelen van een cafetariaplan.
Klein verlet of 'sociaal verlof'?
Welke vormen van korte afwezigheden mag een medewerker omwille van ‘familiale omstandigheden’ of onvoorziene omstandigheden opnemen? Heeft hij recht op loon? Welke formaliteiten moeten vervuld worden?
Conversaties uit een privéchat: geldig bewijs bij ontslag?
Een werknemer laat zich in een privéchatgesprek met een collega negatief en racistisch uit over een andere collega. Mag je als werkgever deze conversaties gebruiken als bewijs bij ontslag? Of is dit inmenging in het privéleven van de werknemer?
Mag ik als werkgever de mailbox van mijn werknemer controleren?
In het kader van een betwisting van een ontslag om dringende reden waar de werkgever professionele e-mails van de werknemer gebruikt om de feiten te bewijzen, oordeelde het Hof van Cassatie dat deze bewijzen onterecht waren bekomen omdat de medewerker geen expliciete toestemming had gegeven dat de werkgever zijn mailbox mocht raadplegen of controleren.
Niet tijd-en plaatsgebonden werken, mag dat?
Heel wat bedrijven verwachten veel flexibiliteit van hun medewerkers, maar willen dit ook teruggeven. Daarnaast willen vooruitstrevende bedrijven ook wel afstappen van het klassieke 9-to-5-regime en meer focussen op resultaten dan op het “aanwezig” zijn. Maar kan dit wel in onze huidige regelgeving?
Wat met camera's op de werkvloer?
Overal kom je camera’s tegen: in het straatbeeld, in de winkel, thuis en ook op de werkvloer. Mag je als werkgever camera’s installeren en wat moet je hiervoor doen?
De meest gunstige voordelen die je kan bieden in je cafetariaplan!
Via een “cafetariaplan” geef je aan je werknemers de kans om hun loonpakket zelf en individueel samen te stellen. Je voorziet hiervoor een budget door loon in te ruilen. De werkgever stelt een “keuzemenu” samen met voordelen waaruit de werknemer kan kiezen. In mijn blog bespreek ik enkele voordelen.
Hoe 'kostenneutraal' een cafetariaplan aanbieden aan je werknemers?
Via een “cafetariaplan” geef je aan je werknemers de kans om hun loonpakket zelf en individueel samen te stellen. Je voorziet hiervoor een budget door loon in te ruilen. Een heel interessante piste omdat op deze manier het loon kan geoptimaliseerd worden, de werknemer meer overhoudt en het on top kan invullen naar eigen behoeften.
Een ontslag omwille van dringende reden: wanneer kan je je erop beroepen?
Als je werknemer een zware fout maakt waardoor de samenwerking niet meer mogelijk is, kan je als werkgever overgaan tot ontslag om “dringende reden”. Het heeft tot gevolg dat je geen opzegvergoeding moet betalen. Toch moet je heel wat verplichtingen naleven.
Wanneer is een ongeval een arbeidsongeval? En wat zijn de verplichtingen?
Als werkgever ben je verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Maar welk ongeval valt onder de categorie arbeidsongeval? Daarnaast moet zowel de werknemer als werkgever belangrijke formaliteiten vervullen om aanspraak te maken op een vergoeding.
Wat als er een conflict is over het opnemen van vakantie met je werknemer?
De zomer komt eraan en we krijgen wat meer perspectief. Tijd om de vakantie in te plannen. Maar hoe pak je dit nu aan? En wat als er onenigheid bestaat over het opnemen van de vakantie? Iedereen tegelijk vakantie wil nemen en dit de continuïteit in je bedrijf in gevaar brengt? Lees hoe je dit aanpakt in mijn blog.
Wat moet je zeker opnemen in je “car policy”?
Vanaf het moment dat je een bedrijfswagen voorziet voor je werknemer(s) moet je een wagenparkbeleid invoeren. Een “car policy” is geen wettelijke verplichting, maar in mijn ogen wel een must. De car policy is een instrument waarin je duidelijk richtlijnen meegeeft en afspraken maakt met de werknemer.
Een bedrijfsfiets aanbieden aan je werknemers, wat zijn de spelregels?
De lente is daar, ideaal om met de fiets te rijden. Het aanbieden van een (elektrische) fiets aan werknemers zit in de lift. Het wordt ook gepromoot door de overheid want als de werknemer ook verplaatsingen woon-werkverkeer doet met de fiets is er geen voordeel in natura. Wat zijn de regels?
Ben ik als werkgever verplicht om een tijdsregistratiesysteem in te voeren?
Ja en neen …. Er is hierover in 2020 een belangrijk arrest geweest van het arbeidshof van Brussel dat een precedent schept en toch heel wat impact kan hebben voor vele bedrijven. Gebruik je geen tijdsregistratiesysteem, dan kan dit toch gevolgen hebben als een werknemer overuren claimt waarvan je geen weet hebt. Lees in mijn blog de impact en mogelijke oplossingen!
Wanneer moet ik mijn werknemer een woon-werkvergoeding betalen?
Moet ik als werkgever mijn werknemer een woon-werkvergoeding betalen? Hoeveel vergoeding moet ik betalen? Hoe bereken ik de werkgeversbijdrage? Hoe worden deze vergoedingen bepaald en berekend? Betaal ik hierop sociale bijdrage? Wat houdt de werknemer hier netto van over?
Vakantierecht en vakantiegeld onder de loep!
België is een van de enige Europese landen waar een werknemer zijn vakantierecht opbouwt voor het volgende jaar. Maar wat met het huidige jaar? Bedienden die uit dienst gaan, krijgen daarbij ook vertrekvakantiegeld. Onze vakantieregelgeving is een ingewikkelde materie. Lees in mijn blog hoe het nu in elkaar steekt.
Ik ben stiekem “fan” van het programma “Blind getrouwd”!
In het programma “Blind getrouwd”worden 2 mensen door een team van “liefdesexperten” aan elkaar gematcht, maar waarom lukt het bij het ene koppel wel en bij het andere niet? Ik ervaar het aanwerven van werknemers als “blind trouwen”. Je hebt als werkgever de keuze tussen verschillende kandidaten en je zoekt het profiel dat het “theoretisch” het beste bij je past, maar waarom loopt het dan vaak nog mis?
Een gsm en/of abonnement toekennen aan je werknemer, hoe pak je dit het beste aan?
Vandaag stellen heel wat werkgevers een mobiele telefoon en/of een abonnement ter beschikking aan hun werknemers als extra verloning. Toch zijn hier ook enkele regels rond. Wat als je werknemer de limiet van zijn abonnement overschrijdt? Wat als deze zijn toestel verliest?
Wanneer is er sprake van overuren, overloon en inhaalrust?
Vanaf wanneer maakt je werknemer een overuur? Niet ieder overuur geeft recht op overloon. En wanneer moet je werknemer het overuur weer compenseren onder de vorm van inhaalrust? Kan ik als werkgever deze regelgeving ontlopen?
Ben ik verplicht om sociale inspectie toe te laten in mijn bedrijf?
Ik krijg deze vraag regelmatig van mijn klanten. Hieronder geef ik je de bevoegdheid van de sociale inspectie mee en welke handelingen deze mogen doen om aan de gevraagde informatie te komen.
Inzetten op een groener wagenpark?
Heel wat bedrijven zetten in op een groener wagenpark om op die manier mee te dragen aan de CO2-vermindering. Er zijn ook nog wat bedrijven die er weigerachtig tegen overstaan. Ik stel vast dat de overheid werkgevers financieel afstraft die hier niet mee in stappen. Daarom deze blog…
Heb jij al eens een onkostenvergoeding als een loonsopslag toegekend?
In deze blog licht ik toe wat de regels zijn betreffende het toekennen van onkostenvergoedingen. En de risico's indien je onkostenvergoeding wordt geherkwalificeerd als verdoken loon door de sociale inspectie.
Een arbeidsreglement is meer dan een "wettelijke formaliteit"!
In België is iedere werkgever verplicht om een arbeidsreglement te hebben, ongeacht het aantal werknemers. Naast het feit dat het een wettelijke verplichting is, is dit ook een “tool” of “handleiding” om duidelijke afspraken te maken met je werknemers. Wil je weten hoe je dit het best aanpakt? Lees dan verder in deze blog.
Flexibel verlonen, kan dat?
We vragen veel flexibiliteit van onze werknemers en willen daar als werkgever graag iets voor teruggeven. Kunnen we dit dan via een flexibele verloning zoals een cafetariaplan waar de werknemer zelf een deel van zijn loon kan samenstellen? Lees in mijn blog welke mogelijkheden je hiervoor hebt.
Hoe je medewerkers motiveren en aan boord houden?
Je hebt als werkgever een concrete aanpak nodig om je werknemers te motiveren, te laten ontwikkelen en aan boord te houden. Gelukkig zijn hiervoor tools ontwikkeld die jou hierbij helpen. Lees in mijn blog hoe ik dit aanpak.
Lopen je werknemers ook gedemotiveerd rond?
Het zijn geen gemakkelijke tijden vandaag! Veel werknemers geraken gedemotiveerd. Lees hier wat je hieraan als werkgever kan doen.
1 september 2020
Zijn al jouw uurroosters opgenomen in het arbeidsreglement?
Het is wettelijk verplicht om al je voltijdse uurroosters en deeltijdse variabele uurroosters op te nemen in je arbeidsreglement. De verplichting om al je deeltijdse uurroosters op te nemen in je arbeidsreglement is paar jaar geleden weggevallen, maar moeten deze opgenomen worden in het contract.
20 augustus 2020
Waarom heb ik bij de aanwerving van mijn eerste werknemer een uitgebreide functieomschrijving nodig?
De aanwerving van je eerst werknemer is een grote stap en nieuwe fase in je bedrijf. Bereid je hier goed op voor ! Bij een goede voorbereiding hoort ook een duidelijke functieomschrijving die de basis is voor je vacature. Dit helpt je om gerichter op zoek te gaan naar het juiste profiel.
Hoe het gewaarborgd loon recupereren bij derden?
Wist je dat ingeval van een ongeval waarvoor de medewerker niet aansprakelijk is, je als werkgever het gewaarborgd loon kan recupereren bij diegene die aansprakelijk is. Natuurlijk zal je hier zelf stappen moeten ondernemen of je kan dit uitbesteden aan een schadebeheerder zoals ISCS
13 juli 2020
Welke waarden draagt jouw bedrijf?
Ik kom in contact met heel veel KMO’s, bedrijven met één werknemer maar ook grotere bedrijven tot 20 werknemers. En vaak stel ik vast dat de zaakvoerder nog niet heeft nagedacht over welke waarden ze willen uitdragen. Maar ook welke waarden en normen een kandidaat moet hebben alvorens deze in het bedrijf kan starten.
Geniet van (begrensde) vrijstelling werkgeversbijdrage bij de aanwerving van je eerste werknemer
Een nieuwe werkgever die zijn eerste werknemer aanwerft kan genieten van een vrijstelling van werkgeversbijdrage en een tussenkomst in de aansluitingskosten van het sociaal secretariaat van 36,45 €/kwartaal en dit voor onbepaalde duur.
Waarom een werknemer aanwerven via IBO?
Wil je zelf een geschikte arbeidskracht opleiden? Dan kan je beroep doen op een budgetvriendelijk IBO-contract met de VDAB. Lees er meer over in deze blog.
Welke acties kan een bedrijf nemen om werknemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met roken.
Onlangs kwam in de media dat Tabakologen vinden dat het tijd is dat bedrijven maatregelen nemen om rokende werknemers te helpen om te stoppen met roken. Volgens cijfers ligt het ziekteverzuim bij rokers in Vlaanderen 1,5 x hoger tegenover niet rokers. Daarnaast kosten werknemers die rookpauzes nemen gedurende de werktijd bommen geld.
Buitenlands ziektebriefje: wat nu?
Je medewerker kan omwille van ziekte niet starten met werken na zijn verlof en bezorgt je een ziekteattest uit het buitenland. Geldt een buitenlands ziekteattest als geldig bewijs van ziekte?
Wat als een familielid van een medewerker zwaar ziek is?
Stel dat een familielid van je medewerker zwaar ziek is, dan is de kans groot dat dit impact heeft op zijn of haar werk. Indien de medewerker graag het ziek familielid of gezinslid wil bijstaan zijn er mogelijkheden om de arbeidsduur tijdelijk aan te passen, zonder loonkost voor de werkgever.
Waarom het als KMO bedrijf voordelig is om je huidige manier van "verlonen" in kaart te brengen?
Met mijn expertise help ik KMO bedrijven wegwijs te maken in de kluwen van wetgeving en regelgeving van toepassing bij tewerkstelling van werknemers. En één van de zaken die ik graag doe voor KMO bedrijven is hun verloningsbeleid op punt stellen.
Collectieve bonus: nieuwe spelregels voor jouw bonusplan
Je wil je medewerkers een collectieve bonus toekennen? Hoe kan je je collectieve doelstellingen formuleren? Opgelet: de Nationale Arbeidsraad publiceerde een nieuw standaardmodel.
Flexibel telewerken over de grenzen heen: workation en telewerken binnen EU
Ontdek hoe nieuwe trends zoals workation en telewerk in het buitenland de werkplek veranderen en meer flexibiliteit bieden aan werknemers en werkgevers.
Wat indien tijdelijke werkloosheid Corona samenvalt met afwezigheden (vakantie, ziekte &feestdag)
In dit artikel informeer ik je over de samenloop van tijdelijke werkloosheid Corona en afwezigheden
Telewerk als vaste norm. Finetune je telewerkbeleid
Het is van groot belang om afspraken en regelgeving over telewerk op de correcte wijze toe te passen.
Waarom bonussen uitbetalen via Warrants?
Als werkgever je werknemer belonen met een bonus is kostelijk. Daarnaast houdt de werknemer hier niet veel nettoloon aan over. Er is ook een mogelijkheid om de bonus uit te betalen via Warrants. Hierdoor betaalt de werkgever en werknemer geen sociale bijdrage en houdt de werknemer hier dus netto meer aan over.
Kortere opzegtermijnen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten vanaf 1 mei 2018
Telewerk en onkosten
Wanneer je medewerkers thuis aan de slag zijn, kunnen ze aanspraak maken op een vergoeding telewerk. Aan het toekennen van een vergoeding voor telewerk zijn voorwaarden verbonden? Wat mag? Wat mag niet? Ben je verplicht om telewerk te vergoeden?
Sociale verkiezingen, pas op! Kandidaten zijn reeds beschermd tegen ontslag, zonder dat je het weet!
Vanaf half januari tot aan de bekendmaking van de kandidaten is er tijdens de verkiezingen een “occulte periode”. Tijdens deze periode zijn de kandidaten reeds beschermd tegen ontslag, maar je weet als werkgever niet wie zich kandidaat heeft gesteld. Ik raad je af om gedurende deze periode over te gaan tot ontslag van werknemers, anders kan het je een kostelijke zaak worden.
Extra voordelen bij het opnemen van telewerk in je cafetariaplan
Via een “cafetariaplan” geef je aan je werknemers de kans om hun loonpakket zelf en individueel samen te stellen. Je voorziet hiervoor een budget door loon in te ruilen. De werkgever stelt een “keuzemenu” samen met voordelen waaruit de werknemer kan kiezen. Zo kan je extra voordelen toekennen ingeval structureel thuiswerk van toepassing is in je bedrijf.
2 op de 3 werknemers toch ontslagen na langdurige ziekte
Vorig weekend verscheen er een artikel in HLN dat de re-integratie procedure voor langdurige zieken die in 2017 werd ingevoerd onder de loop. De re-integratie procedure werd in het leven geroepen om langdurige zieke werknemers terug te integreren bij hun werkgever en om meer voorwaarden op te leggen bij ontslag omwille van medische overmacht.
Jobstudenten? Do's and don'ts!
De zomervakantie is gestart, studenten zoeken nog snel een studentenjob en werkgevers zoeken een geschikte student om de drukke vakantieperiode te overbruggen. Welke regels moet je als werkgever volgen en wat zijn de voordelen? Gelden er deze zomer speciale coronamaatregelen?
Heb jij je vervangende feestdagen en collectieve sluiting voor 2024 reeds bekendgemaakt aan je personeel?
Als werkgever ben je verplicht om de vervangende feestdagen en collectieve sluiting voor 2025 reeds mee te delen aan je werknemers voor 15 december 2024.
Waarom “gewoon” een bonus toekennen zonder je werknemers te evalueren geen goed idee is?
Ik kreeg een vraag van een zaakvoerder van een KMO bedrijf met zowel arbeiders als bediende om te kijken of hij een geoptimaliseerde bonus kan invoeren, liefst ook om individueel te kunnen toekennen aan de mannen die goed werk afleveren.