Kortere opzegtermijnen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten vanaf 1 mei 2018

De opzegtermijnen gedurende de eerste 4 maanden van de nieuwe arbeidsovereenkomsten afgesloten vanaf 1 mei 2018worden korter.

De Wet betreffende het eenheidsstatuut van arbeiders en bediende schafte de proefperiode voor arbeidsovereenkomsten na 1 januari 2014 af. Hierdoor werd de opzegtermijn ingeval van ontslag door werkgever tijdens de eerste 6 maanden van nieuwe overeenkomsten langer, namelijk

  • 2 weken opzegtermijn gedurende de eerste 3 maanden van de overeenkomst en
  • 4 weken opzegtermijn tijdens de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst.

Op vraag van de werkgevers werden deze opzegtermijnen aangepast.

De kortere opzegtermijnen voor de eerste 4 maanden zijn van toepassing op arbeidsovereenkomsten afgesloten vanaf 1 mei 2018.Anciënniteit Ontslag door werkgever

Anciënniteit Ontslag door werkgever Ontslag door werknemer
< 3 maanden 1 week 1 week
3 maanden < 4 maanden 3 weken 2 weken
4 maanden < 5 maanden 4 weken 2 weken
5 maanden < 6 maanden 5 weken 2 weken


Vergeet je arbeidsreglement niet aan te passen

Een van de verplichte artikelen in het arbeidsreglement is de duur van de opzeggingstermijn of de verwijzing naar de wettelijke bepalingen ervan. Aangezien het hier gaat om een wijziging van een “informatieve referentie” ben je als werkgever niet verplicht om de wettelijke overlegprocedure binnen de onderneming te volgen. Wel moet de werkgever volgende formaliteiten vervullen:

  • een kopie van deze wijziging te overhandigen aan iedere werknemer (met ontvangstbewijs)
  • deze wijziging aan de bevoegde directie van het toezicht op de sociale wetten mee te delen en dit binnen de 8 dagen na haar inwerkingtreding.

Meer inlichtingen? Neem dan contact op met info@legalplushr.be


Meer items

Je werknemer valt ziek tijdens de vakantie, moet ik dan gewaarborgd loon betalen? Waarom heb ik bij de aanwerving van mijn eerste werknemer een uitgebreide functieomschrijving nodig? Hoe het gewaarborgd loon recupereren bij derden? Mag ik als werkgever de mailbox van mijn werknemer controleren? Heeft je bedrijf geen arbeidsreglement of heb je deze al in jaren niet meer geupdate? Welke waarden draagt jouw bedrijf? Ik wil mijn werknemers belonen, maar me hier niet blauw aan betalen Wanneer moet ik mijn werknemer een woon-werkvergoeding betalen? Een functieomschrijving dat heb ik niet nodig? Sociale verkiezingen DAG X :reeds nagedacht over de inrichting en openingsuren van je stembureau? Heb jij al eens een onkostenvergoeding als een loonsopslag toegekend? Geniet van vrijstelling werkgeversbijdrage bij de aanwerving van je eerste werknemer Sociale verkiezingen, pas op! Kandidaten zijn reeds beschermd tegen ontslag, zonder dat je het weet! Ben ik verplicht om sociale inspectie toe te laten in mijn bedrijf? Wat moet je zeker opnemen in je “car policy”? Heb jij je vervangende feestdagen en collectieve sluiting voor 2020 reeds bekendgemaakt aan je personeel? 2 op de 3 werknemers toch ontslagen na langdurige ziekte Uitzendkrachten en sociale verkiezingen Welke acties kan een bedrijf nemen om werknemers te stimuleren en te helpen om te stoppen met roken. Gratis webinar sociale verkiezingen 2020 Wat moet je weten voor je de verkiezingen opstart! Nog geen actie genomen voor de sociale verkiezingen in mei 2020? Waarom het als KMO bedrijf voordelig is om je huidige manier van "verlonen" in kaart te brengen? Is mijn bedrijf verplicht om de sociale verkiezingen te organiseren? Waarom “gewoon” een bonus toekennen zonder je werknemers te evalueren geen goed idee is?

Minneveldstraat 92 3070 Kortenberg
info@legalplushr.be
T 0496 92 42 61
WhatsApp


Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x